Kontakt
Wizyty
Dziś: 27Wszystkie: 131243

WYJAZD STUDYJNY do Gospodarstwa Ekologicznego FRYKAS

Strona główna projektu » WYJAZD STUDYJNY do Gospodarstwa Ekologicznego FRYKAS

   12 października 2013 roku grupa naszej młodzieży odwiedziła gospodarstwo ekologiczne Państwa Szczupak w Marwicach niedaleko Widuchowej. Wyjazd odbył się w ramach realizacji projektu „Mam zawód i kwalifikacje - mam pracę”, współfinansowanego ze środków EFS.

   Przemierzając łąki i sady młodzież wsłuchiwała się w opowieści o początkach powstawania gospodarstwa. Pierwszą kozą, jaką zakupiono była koza Baśka. Hodowlę tych zwierząt rozpoczęto w 1999 roku. Jedynym produktem pozyskiwanym wtedy było tylko mleko, które zaspokajało wyłącznie potrzeby gospodarzy. Z czasem zaczęto robić jogurty, twarogi i sery. Gospodarstwo się powiększało, pozyskiwano inne zwierzęta – krowy, konie, kaczki i kury.

   W 2006 roku gospodarstwo otrzymało certyfikat gospodarstwa ekologicznego. Obecnie Państwo Szczupak są członkami Stowarzyszenia Producentów Żywności Ekologicznej EKOLAND oraz Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

   Dziś w gospodarstwie produkuje się z mleka koziego różnego rodzaju sery - twaróg naturalny, twaróg z czosnkiem i ziołami, ser podpuszczkowy miękki naturalny, ser podpuszczkowy miękki z czosnkiem, ser podpuszczkowy miękki z oregano, ser podpuszczkowy miękki z mieszanką ziołową, ser dojrzewający (kanapkowy) świeży, ser dojrzały, ser pleśniowy, jogurt naturalny, a także kefir naturalny. Z mleka krowiego natomiast otrzymuje się sery dojrzewające - bez dodatków smakowych oraz smakowe z bazylią, czosnkiem lub koperkiem. Dodatkowo z ekologicznych owoców i warzyw produkuje się soki, dżemy i konfitury.

   Zwiedzanie gospodarstwa młodzież zakończyła małą degustacją, którą przygotowała właścicielka. Smakując ekologicznych produktów naszego regionu, uczestnicy projektu wsłuchiwali się w słowa Pani Edyty, która opowiadała o produkcji serów, konfitur czy soków, ale także o trudach i przeszkodach, jakie napotyka gospodarstwo w codziennym funkcjonowaniu. Zdobyta wiedza w trakcie tego wyjazdu studyjnego być może zostanie wykorzystana przez uczestników w przyszłej pracy zawodowej. Należy bowiem mieć nadzieję, że niejeden z nich - po ukończeniu szkoły - swoje umiejętności i pasje będzie realizował w prowadzeniu właśnie gospodarstwa ekologicznego, w którym czas będą spędzać agroturyści.

 

Dodany : 15.10.2013